Obento – den nyttiga japanska matlådan

Obento betyder som kanske flera av er redan vet, matlåda. Eller egentligen är ordet bara “bento” och lägger man till ett o framför ordet blir det lite artigare. I min erfarenhet så är det vanligast att säga obento, jag har faktiskt inte riktigt hört någon bara säga bento. Men jag kanske bara befinner mig i artiga kretsar, vem vet? Hehe.

Matlådor i Sverige är kanske inte superglammigt och gör man matlådor så anses man vara ekonomisk smart. Studenter som tar paus från nudlarna gör storkok av spagetti med valfri pastasås som de sedan kan frysa in. Jobbar man i något posht kontor i innerstan anses det vara finare att gå ut och äta lunch på en av stans restauranger.

I japan har matlådan, obenton en helt annan kultur kring sig. En obento ska vara lika snygg som den är god. Det finns mängder med instagram-konton som har specialiserat sig på att skapa obentos där varje bild överträffar den andra. Med hashtagen “Obento” eller “#お弁当” kommer flera miljoner träffar upp och söker ni efter “Kyaraben” istället kommer ni mötas av spekatulärt söta obentos. Kyaraben är ett sammanslaget uttryck från orden “character” och “bento”. För de lådorna läggs mycket energi för att lägga upp maten så den efterliknar olika djur, växter eller karaktärer från olika media. Jag ska inte sno bilder från nätet men tycker ni absolut ska söka upp det. Här får ni en länk!

Hemmagjorda matlådor anses generellt vara nyttigt både i Sverige och inte minst i Japan. I Sverige däremot brukar vi anse att köpta matlådor från matbutikerna inte är lika nyttiga men i Japan är de inte alls så onyttiga. Obentos kvalitet varierar givetvis beroende på var du köper dem ifrån men även från små convenience stores (kallas combini) är de inte alls så tokiga. Här nedan ser ni en alldeles delikat matlåda från 7-eleven.

2018-03-18 05.01.45 1.jpg

Går man istället till en super market kommer urvalet bli större med obentos som ofta blivit tillagade på plats. Det finns även speciella obento-butiker och kedjor man kan söka sig till. Det finns färdiga obentos, ibland får man plocka ihop sig egna som en slags buffé eller så kan man beställa vad man vill ha som de sätter ihop åt en. Eftersom alla obentos är dagsfärska så sätts priserna ned mot kvällarna för att minska matsvinnet. Då passar många på att köpa hem en god middag efter en lång dag på kontoret.

Till högtider som nyår specialiserar sig butikerna på att skapa snygga och extravaganta obentos som familjer köper med sig hem till firandet. Nu senaste nyåret såg jag obentos som gick lös på flera tusen svenska kronor. Obenton som man köper med sig hem från combini brukar kosta kring 300-500 yen (20-40 kr) och när man kommer till kassan frågar de alltid om de ska värma upp den, “Atatmemasuka?”. De har ett gäng micros som står uppradade bakom kassan som står redo för just detta syfte.

Socialt förväntas det av mammor att göra obentos till sina barn som är nutritionellt balanserade och estetiskt tilltalande. En obento kan ta lång tid att skapa så mammorna förbereder ofta ingredienserna kvällen innan och packar ihop obenton tidigt på morgonen innan barnen går till skolan. Det är även vanligt att fruar lagar obento till sina män eller sig själva. Man kan märka av detta mycket i populärkulturen om man tittar på japanska shower eller serier.

Jag som svensk varken har eller vill inte anamma den japanska kulturens förväntningar på flickvänner så idag när jag hade en riktigt lat dag tänkte jag, “orkar inte laga något, äsch jag bara springer förbi närmsta combini och köper en obento“. Sen satte jag mig på balkongen med katterna och avnjöt maten framför en fin utsikt i vårvädret. Inte helt fel det.

2018-03-18 05.01.44 1.jpg

Leave a comment